BăbăReasa

KIDS CORNER Proiect SomeDesign, autor Karina Staicova

Un loc de joacă out-of-the-box aflat între tradiție și modernitate: căsuțele fac cunoscute detalii arhitecturale ale caselor tradiționale din România, Republica Moldova, Bulgaria, Republica Azerbaidjan și Ucraina și, câteodată, se transformă ca prin minune in mini-cinematografe pentru cei mici.
Proiectul BăbăReasa face parte din BLACK SEA ARTS FESTIVAL, eveniment ce are ca scop creșterea coeziunii dintre teritoriile aflate în jurul Mării Negre, prin facilitarea accesului la cultura țărilor vecine, unite de aceeași mare.

Căsuțele expuse sunt reânterpretarea arhitecturii tradiționale din țările de mai sus și îi îndeamnă pe ceimici să descopere cultura din regiunile învecinate, prin desene animate specifice fiecărei țări.

CASA – casa Moldovei

“Odată pe an, în Noaptea de Sânziene, BăbăReasa se transformă într-o fecioară cu ochi scăpărători. Atunci și căsuța ei se preschimbă într-o caleașcă de cleștar, trasă de armăsari înfocați, care o poartă ca un vârtej spre oraș. În centrul orașului caleașca se oprește pentru o clipă, iar BăbăReasa se apleacă pe fereastră și îi zâmbește primului trecător cu atâta farmec, încât îl face fericit pentru tot restul vieții.”

Animația / În exil / Alexandru Kurilov Simion Chiriac și Vitalie Stavila / MD

Proiectul „In Exile” abordează tema migrației și a copiilor lăsați în urmă de către migranți. Filmul povestește despre un băiețel și visul acestuia, care îl face să-și petreacă mai tot timpul într-un depozit abandonat, pe malul unui râu.

CĂSUȚA CU ELICE –  casa Ucrainei

“Demult, pe când era doar o tânără vrăjitoare, BăbăReasa s-a înscris la o școală de piloți. La început pilota avioane agricole mici, iar apoi, pe măsură ce devenea un pilot tot mai bun, i s-au încredințat avioane din ce în ce mai mari. Plonja neînfricată printre cei mai denși și furtunoși nori, iar odata, deși s-au oprit motoarele cu reacție de pe ambele părți ale avionului, a reușit să aterizeze în siguranță cu cei 300 de pasageri aflați la bord. De când s-a pensionat, mai zboară din când în când în căsuța ei cu elice, survolând pădurea dintr-un capăt în altul.”

Animația / Cazacii și fotbalul / UA

Un grup de cazaci călătoresc prin Europa, jucând fotbal cu echipe din mai multe țări, fiecare dintre ele având un stil de a juca foarte original.

PICIORUȘE ROTITOARE – casa României

“An de an, când primăvara bate la ușă, BăbăReasa se mută în căsuța ei cu piciorușele de găina. Căsuța se află pe un tărâm de basm, pe o pajiște cu crini și se rotește întocmai ca floarea-soarelui, urmărind cumincioară drumul astrului fierbinte. Astfel, în fiecare dimineață, fațada căsuței privește spre Răsărit, iar seara-spre Apus. Noaptea, căsuța iarăși se întoarce încetișor către Soare-Răsare. Dis-de-dimineață, BăbăReasa se așează pe verandă și așteaptă răsăritul Soarelui, și apoi, toată ziulica, se scaldă în razele lui calde.”

Animația / Skeptic Dog / RO

BUCĂTĂRIA VRĂJIOAREI – casa Azerbaijanului

 

Băbăreasa pregătește siropul atotcunoașterii în bucătăria ei magică.  O singură înghițitură este de ajuns; când licoarea alunecă pe gâtlej și ajunge în stomac totul va fi adus la lumină, fie secret sau ne-secet. Unde e sfârșitul lumii, cine a creat universul, care este rezolvarea ecuației lui Fermat, care vor fi numerele câștigătoare la loterie, unde e șoseta aia neagră de lână care a dispărut acum doi ani, și așa mai departe. Există însă un lucru pe care nu îl putem afla, chiar dacă bem siropul. Din ce este făcut? Băbăreasa este singura ființă din întreaga lume care cunoaște răspunsul.

Ceasul cel vechi / Javid Ahadov / AZ

Animația spune povestea prieteniei ca la început dintre un cui și un ciocan la fel de vechi. Cuiul și ciocanul își vor consolida relația, reparând împreună un ceas vechi.

CĂSUȚA URSUZĂ – casa Bulgariei

Nu se întâmplă des, dar câteodată, Băbăreasa are nevoie să fie puțin tristă. Dacă se întâmplă să fie o astfel de zi, ea se retrage în căsuța ei ursuză, încuie ușa, trage obloanele, se așează în pat și își trage cuvertura peste cap. Își bagă chiar dopuri în urechi ca oricine îi bate la ușă, să bată degeaba. Oftează adânc, geme; dacă cineva ar vedea-o în starea asta ar crede că sărmana de ea suferă. Dar seara, ca și când cineva i-a luat locul, ea stă în fața căsuței ei ursuze, se uită la stele și cântă melodii vesele. Nu! Nu cântă! Ci răsună, ca un cor de o sută de voci.

Potopul / Dimitar Velev / BG

Părinții Stellei nu au idee că micuța are și alte animale de companie pe lângă peștișorul ei auriu. Dar, când casa se inundă, toate vietățile ies din ascunzători .

 

*Povești scrise de Lang Szolt.